Saturday, December 30, 2006

Domácí vaječný koňak


Jestliže neudělám domácí vaječný koňak tak, abychom si ho mohli dát po štědrovečerní večeři ke kávě, projde mi to, i moje stará matka chápe, že jsem byla zase v jednom kole a časově jsem to nestihla. Ale nevyšetřit si tu chvilinku na přípravu a nepodávat ho ani o Silvestru, to by mi neprošlo! Jen jednou jsem poctivý domácí výrobek nahradila kupovanou láhví a ošívání bylo veliké! Od té doby jsem se ze své nepsané povinnosti nikdy nevykroutila, ona je příprava vaječného koňaku opravdu velmi jednoduchá. Jediná potíž vězí v tom, že musíte mít mixér. Pokud ho nemáte, domácí vaječňák prostě vzdejte a hupte si hotový v krámě. Pokud mixér vlastníte, dejte se do práce! Potřebujete: 8 - 10 syrových žloutků (podle toho, jak jsou velké), asi 3 sáčky vanilkového cukru, 1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka a 1 litr rumu. Žloutky, cukr, mléko a část rumu dejte do mixéru a šlehejte, rum postupně dolévejte. Z konzervy dostanete bezpečně všechnu tu sladkou, táhnoucí se hmotu, když jí postupně vyplachujete rumem a pomáháte si kuchyňským štětečkem nebo peroutkou. Koňak je hned po ušlehání řídký, v příjemnou zahoustkou hmotu se změní do druhého dne.

Tuesday, December 26, 2006

Po štědrém dnu

Nu tak máme po Štedrém dnu! Sázím se, že i v domácnostech, kde to s hodováním moc nepřehánějí, lidé tu a tam sezobli něco, co by asi neměli. A také možná popili víc, než jim bylo zdrávo. Jelikož nás čeká ještě Nový rok, já doma v krátkém mezidobí nastoluji odlehčovací režim. Hrnek urologického nebo detoxikačního čaje nikoho nezabije, k jídlu kousek ryby, ovoce, syrovou zeleninu. Moji mužští se kdysi dost škaredili, ale postupem let si na tohle zařízení tak zvykli, že ani moc neremcají. Pravda, občas mi vytrhnou do špaju a zbaští tam něco, co už mám naopak nakoupeno na Silbvestra, ale já jsem se zase v průběhu let zlepšila ve schovávání různých těch konzerv tresčích jater či oček a celý špajz mi přece nevybagrují. Nakonec z pohodlnosti slupnou a vypijí co jim přichystám - a tak býváme na Nový rok připraveni v docela slušné kondici!

Thursday, December 21, 2006

Na nákupu

A na řadě je závěr mého rychlokursu při přípravě Vánoc. Jste na nákupu v supermarketu a to má tu výhodu, že tady všechno ze svého seznamu snadno nakoupíte pod jednou střechou. Dokonce i pokud vám scházejí ještě nějaké dárky pro vaše blízké, také tady pochodíte. Ale malé upozornění! Na nákup se vydejte raději ve dvou a i tak dávejte dobrý pozor na své věci! Ono se to mezi lidmi v takovém čase jen hemží poberty! Dobře nakupte a oslavte svátky, které přicházejí! A úplně na závěr - kdo pečlivě přečetl všechno to mé vánoční klábosení, možná si teď říká: vždyť to se hodí jen pro lidi bez starostí, pro ty s nabitou prkenicí, ta ženská vůbec netuší, co je to mít finanční strosti! Nikoli, vážení. Sama jsem poznala léta blahobytu i léta naprosté bídy, ale právě proto vím, že hezkou pohodu si kolem sebe může udělat každý, snad pouze krom těch nešťastníků, kteří mrznou po kanálech a nemají, kam by hlavu složili. (za ně prosím vás, ty mohovitější, neodmítejte jejich prosbu o pár drobných. Pokud možno je ani nenechte prosit, pamatujte, že rozdávat almužny patřilo kdysi ke ctnostem i nejvznešenějších pánů a dam!) I lidé, kteří mají hluboko do kapsy mohou mít své malé potěšení. Já slavila své nejhezčí vánoce, když byla na stole bramborová kaše a kousek obaleného filé pro každého a na přípitek vychlazený bylinkový čaj, místo stromku ve váze jen několik smrkových větví a za dárky blbinky jako kočičí jazýčky a punčocháče. Jistě, dnes kolem sebe lidé vidí na každém kroku reklamy:"půjčíme vám na Ježíška, splácet můžete až později..." No, já bych si to zatraceně rozmyslela! Znám několik domácností, co takhle začaly, aby děti měly hezké svátky... a skončilo to exekucí a zabavením veškerého majetku! Tak rozum napřed a skromnosti zdar! Potom si ty svátky pěkně užijete, i když máte průvan v peněžence!

Monday, December 18, 2006

Šlehačkové cukroví

Kdo ještě nemá napečeno, dámy, nemusí vůbec zoufat. Místo klasického cukroví může koupit na štědrovečerní stůl nějaké dobré bonbóny nebo třeba různé druhy sušeného ovoce (které je sice před sušením trochu přislazované, takže o nějakém dietním přístupu k Vánocům není ani řeči, ale přece jen je těch kalorií méně než u pečeného). Ale aspoň jeden druh cukroví by snad měl být připraven doma, přinejmenším aby pečení provonělo svátečně byt. Také trochu pro radost a i ze strategických důvodů - manžel vás zastihne v plném pracovním nasazení u touby, dostane laskominy a zjihne... kdežto nad nějakými pičkoty v čokoládě by mohl ohrnout pysk a zchovat se jako ten Ježíšek, co přiletí na peruti a řekne "na...ti!" Na poslední chvíli můžete upéci křehké pochutinky, které mám ve svém receptáři pod názvem "Šlehačkové cukroví". Potřebujete 30 dkg hladké mouky, 1/4 l sladké smetany ke šlehání, 1 kostku ztuženého tuku, na obalení spoustu jemně prosátého moučkového cukru, který smícháte s vanikovým. Z mouky, nadrobno rozsekaného změklého tuku a šlahačky umatláte těsto. Není to žádná slast, lepí se na jakýkoli míchací předmět i na ruce a dá to dost fušku, aby se všechno dohromady hezky spojilo. Těsto nechte aspoň půl hodiny odpočívat, potom vyválejte na placku asi 4 mm vysokou. Můžete z ní vykrajovat ozdobnými formičkami, proč ne, ale řeknu vám - nestojí to za tu práci! Já většinou nakrájím těsto na čtverečky tak 3 x 3 centimetry a šup s nimi na plech. Peče se, až kousky zůstanou nahoře světlé a dole mírně růžové. Horké ihned obalujte v cukru!

Wednesday, December 13, 2006

Vánoce


Tak, vážené dámy, předpokládejme, že váš byt už se blýská čistotou a přehledně zpracovaná tabulka s plány letošního pečení leží na stole. Naplánován je i de D, kdy pojedete nakupovat někam do supermarket. Takže neváhejte ještě jednou zasednout ke stolu a vyždímat mozek, cože tam můžete pořídit zároveň. Co přesně nakoupit, v tom vám neporadím, stran potravin a pití záleží jen a jen na vašem vkusu. Ale nezapomeňte ani na ostatní nezbytnosti. Ono dovede docela pěkně potrápit, když právě na první svátek vánoční dojde toaletní papír nebo zubní pasta. Neexistence alobalu, mikrotenových sáčků či potravinové fólie také nepotěší. A co když někde v rodině po celý rok nemusí hořčici, ale tatínka némlich na Silvestra posedne touha dát si ji bohatě k ovaru a křenu! Prostě, přemýšlejte, snažte se vžít do potřeb svých i svých blízkých, poohlédněte se po bytě a řádně se zamyslete, abyste v těch významných chvílích potom měli doma opravdu všechno co potřebujete a mohli jen a jen v pohodě slavit. Příště vám poradím nějaké nepečené cukroví, které máte hotové cobydup a potom vám k tomu vánočnímu radění ještě něco dopovím, ale teď už musím pospíchat, vlastní domácnost volá!

Monday, December 11, 2006

Dobré kotletky

Dnes vám radit nebudu, vím, že šedesát mi ještě není a ani v Rusku jsem nebyla... ale pardon, tak se to říkalo za mého mládí, já se v tom předvánočním shonu nějak pozapomněla. Ale přesto, dnes radit nebudu!Nebo jen v případě naprosto obráceném. Jste hospodyňka non plus ultra a uklízíte s takovou vervou, že se manžel naštve a zdrhne do hospody? Jít za ním a motivovat ho k návratu nedoporučuji. Na tomto poli jsem zažila jen jediný úspěch. Kdysi jsem měli v domě domovnici Kadlecovou. Její muž, metař, zdrhnul na pivo a rum kdy se mu zlíbilo. Ovšem o hlavu vyšší manželka za ním v určitou hodinu zacházela i do hospody. U pultu zapravila za manžela outratu do posledního halíře, vyhledala jeho houžvičkovskou postavičku mezi stoly, pro povzbuzení mu flákla do tváře jednu nebo dvě rázné a jakmile padl, přehodila si jeho křehké tílko přes rameno a vážně se ubírala k domovu. Tak takhle ne!!! Vy můžete připoutat chotě k domovu dobrou baštou: vezměte malé vepřové řízečky z panenky (nebo stačí i z kotletky, šikovně okrojené, aby to vašemu vládci a veliteli vepřovou panenku v konečné fázi připomínalo). Podle potřeby zapracujte paličkou na maso, osolte, a potřete hořčicí. Poté maso obalte v hladké mouce a kořeňte podle toho, co se u vás doma uplatní nejlépe. (U nás frčí sladká paprika nebo grilovací koření, zatlačené do moučného posypu a hlavně do masa). Smažte rychle na oleji! Poedle vkusu manžela můžete přidat navrch rozpéct trochu sýra, hlavní kus zaklepnout vajíčkem či ke všemu podat tatarskou omáčku v pěkné nádobce!

Saturday, December 09, 2006

Rozpis cukroví

Nu, máte už uklizeno, předpokládám. Já to alespoň vždycky dělám tak, že si napřed uklidím, čímž si zároveň hned odbudu to nejméně příjemné - a potom se v čistém a provoněném bytě dám do cukroví (tedy - když peču, jako že v posledních létech moc nepeču). Pravda, někdo mi namítne, že potom zase kuchyně nevydrží tak čisťounká dlouho a některé úklidové práce je nutné zopakovat. Ano, je to tak, ale stojí to za to! Pokud jsem pekla hodně druhů cukroví, dávala jsem se do akce hned první víkend po Mikuláši. To už jsem ale měla vybrané recepty a vypsané, co všechno budu potřebovat. Na to se mi osvědčila metoda, které můj malý syn říkal "křížem popsaný papír". Vezměte nelinkovaný papír foermátu A 4 a obyčejnou tužku a dejte se do toho. Papír si připravte k psaní širší stranou, je to přehlednější. Nahoře vynechte jednu pomyslnou vodorovnou řádku. Vlevo, svisle pod sebe, vypiště názvy všeho cukroví, co hodláte spáchat. A vodorovně vedle toho uvádějte ingredience, které budete potřebovat. Názvy ingrediencí si pro přehlednost nadepište v tom horním vynechanem řádku. Pokud si nakonec vezmete pravítko a jednotlivé sloupečky a řádky si vylinkujete, vznikne vám přehledná tabulka. Dole stačí jen sečíts konečné množství jednotlivých potravin, trochu nadsadit a můžete jít nakupovat!

Wednesday, December 06, 2006

Jednoduchá večeře, salát a omeleta

Vánoce, vánoce přicházejí, šťastné a veselé... bráním se jim, jak mohu, ale moje obrana už poněkud odumírá. Dnes jsem se dala alespoń do uklidu skříně s ložním prádlem a ubrusy a tak měli moji chlapi s parádní večeří utrum. Víte, co jsem jim podvrhla? No, v receptáři to nenajdete a název to nemá - pojmenujme to třeba Tetčina rychlovka. Takže - "Poslechněte, poslechněte, co dnes měli k večeři..." Salát: do mísy nakrájím 1/4 malého čínského zelí, malou červenou papriku, asi 3 oloupané mandarinky rozebrané na dílky, každý dílek vypeckovaný a překrojený na polovinu. Oloupaný a rozebraný grep, z každého dílku stažená slupka a dřeň rozkrojená na dva až tři kousky, vše zakápnuté několika kapkami olivového oleje a rozležené asi 2 hodiny. K tomu omeletku s párkem, v mém podání čili: 3 vejce, trochu řídké majonézy (hned při domácí výrobě se mi v mixeru maličko zdrcla, pak mi zbyla z dresingu a od té doby ji ne a ne udat) , pepř, sůl, trochu teplé vody, našlehat metlou a podle rozumu zahustit strouhanku. Z toho na teflonové pánvi upéct tři omeletky, ty potřít hořčicí a zabalit do každé ohřátý tenký párek dle chuti. Vedle navršit vychlazený salát a sbohem, mí blízcí, v bříškách máte před Vánoci dosti. (No u nás to tak lehce neprošlo. Kdybych mým chlapům zabránila v přístupu k demižonu italského bílého vína, snadno bych se mohla stát obětí domácího násilí. Tož jsem je nechala a ať si dají na zdraví!

Monday, December 04, 2006

Předvánoční úklid

Slibovala jsem rady, tedy: Dámy! Hlavně si všechno s rozmyslem naplánujte a nemějte přitom velké oči! Pokud je to jen trochu finančně možné, alespoň některé úklidové práce přesuňte na příslušnou firmu. Pokud to nejde, bez váhání zapojte rodinu. Slavit budete všichni dohromady, tak snad se v těch předchozích nepříjemnostech také můžete spojit! Na dospělé dcery by měla působit rozumná argumentace, na mužské jakéhokoli věku nezapůsobí, takže volte správnou taktiku! Ale budete-li je ku pomoci donucovat hartusením a připomínkami ve stylu:" No, pověšení záclon by ti zabralo sotva hodinku, jen si spočítej, kolik času zmaříš válením u televize a chlastáním piva," těžko dopadnete dobře. Možná je to pravda, ale takové výroky se hodí do Troškových komedií, nikoli jako běžný komunikační prostředek ve spokojeném manželství. Vzpomeňte na pořekadlo, které kdysi černé chůvy na americkém jihu vštěpovaly svým svěřenkám: Na cukr se vždycky nachytá víc much než na ocet." Ale také se často říká, že méně bývá více. Příliš horlivým hospodyňkám by se také mohlo stát, že sice manžela ke spolupráci nějak dokopou, ale jeho potom chytně světobol a začne hledat útěchu v náruční fešné mladice.

Saturday, December 02, 2006

Slepé myši

Protože za chvíli už budou Vánoce, které se sice snažíme nedržet jako svátky hodování, nicméně něco slavnostnějšího tu a tam popapáme, v prosinci většinou až do té doby vařím velmi prostě a nebo se jen tak něčím odbýváme. Jedno z oblíbených jídel v tomto čase jsou u nás brambory upravené na způsob, který jsem kdysi objevila v jednom časopise pod názvem Slepé myši. Potřebujete na ně asi 1 kg. větších brambor, 4 stroužky česneku, olej, drcený kmín a sůl. Oloupané brambory nakrájejte asi na centimetrové plátky a rozložte na vymaštěný plech. Potřete je směsí z oleje, urřeného česneku, kmínu a soli - a pečte! Původní recept doporučuje podávat brambory s bílou kávou, ale to by se mi rodina vzbouřila, proto zapíjíme pivem. A jako vlastní vylepšení původního receptu vám prozradím, že úplně jinou verzi získáte, jestliže takto připravené brambory posypete asi 20 minut před dopečením špetkami kysaného zelí!