Thursday, June 10, 2010

Pečené kuře s nádivkou


Pojídat drůbež je dnes v módě, tak proč si neupéct kuřátko. Potřebujete kuře, vcelku jedno, jestli mražené nebo čerstvé, starší bílé pečivo, 2 vejce, jádra z několika vlašských ořechů, máslo, sůl, muškátový ořech. Kuře opláchněte a zkontrolujte kvalitu oškubání, někdy zůstávají brka zejména na křídlech, pak se pálí a dělají potíže.. Na nádivku: Rozkrájejte či podrťte starší pečivo, v případě, že je zcela suché můžete jej trochu zalít mlékem. Kolik potřebujete pečiva? Inu záleží na tom, kolik chcete nádivky, já obvykle dělám druhou nádivku položenou na pekáč mimo kuřa a tak mi potřebné množství vychází na přibližně 10 rohlíků či housek (nebo ekvivalent jakéhokoliv jiného pečiva), na náplň jen kuřete potřebujete tak polovic. Vyloupejte ořechy a nasekejte je či podrťte. Přidejte k pečivu, dále trochu muškátového oříšku (nebo květu) a trochu osolte. Rozdělte si vajíčka na bílky a žloutky, žloutky dejte též do nasekaného pečiva, z bílků udělejte pěkný, tuhý sníh. zamíchejte pečivo se všemi přísadami, podle potřeby přidejte trochu mléka či v nejhorším vlahé vody, dosolte dle chuti. Jako poslední přidávejte po troškách sníh, ten celou nádivku krásně odlehčí. Hotovou nádivkou naplňte kuře, posolte jej a poklaďte kousky másla. Při pečení polévejte výpekem kuřátko, aby mělo pěkně křupavou kůžičku. Podle potřeby podlijte trochou vývaru nebo alespoň vody s rozpuštěnou kostkou. (stačí bohatě 3 dl vody a kousek kostky) Kuřátko je výborné s bramborem, kaší nebo i jen tak s chlebem. (Obrázek je jen ilustrační, lepší jsem tak narychlo nenašel.)