Tuesday, November 30, 2010

Linecké pečivo


Blíží se vánoce, takže se tu objeví několik receptů na (nejen) sladké pečivo. Z toho právě Linecké je snad nejtradičnější ze současných vánočních pečiv. Jak že se dělá? Potřebujete 500g hladké mouky, 260g cukru, 2 vejce, 250g másla. Mouku přesijte, bude nadýchanější, máslo nechte na teple rozpustit, vše smíchejte dohromady. Těsto nechte v chladnu odpočinout alespoň několik hodin, snad nejjednodušší je udělat si ho den předem. Odpočinuté těsto rozválejte na asi 2-3 mm tlustou placku, následně vykrajujte různými vykrajovátky tvary dle libosti. Do poloviny z nich nadělejte dalšími vykrajovátky otvory. Zbylé kousky těsta znovu zpracujte na menší placku atd atd. Pečte na vymazaném plechu (nebo na pečícím papíře) do zlatova, v plynové troubě to je na plno, asi okolo dvaceti minut. Upečené nechte ochladnout, následně vemte spodní díl, namažte marmeládou a přiklopte horním (s otvorem), dle chuti můžete ještě případně posypat moučkovým cukrem. Marmeláda je lepší nějaká kyselejší, třeba rybízová, ale dobrá je každá.