Monday, April 03, 2006

Bábovka


Tuhle jsem tady naslibovala nějaké recepty. Nechci být za každou cenu originální, ale začnu netradičně sladkostí. Uvedená BÁBOVKA je moc dobrá ( pochvalovala si ji i moje zesnulá tchýně) a rychlá! Doba upečení a vymazání formy se samosebou ukrátit nedá, ale samotné zadělání je doopravdy dílem jedné minuty, to pro ten jednoduchý měrný systém na starodávné hořčičné sklenky. (dodnes si jednu tu tlustostěnnou pietně uchovávám jako odměrku). Přísahám, že i coby začínající kuchta jsem to kdysi trefila napoprvé - takže to chce: vymazat bábovkovou formu tukem a vysypat hrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Do mísy dát: 3 (hořčičné sklenky) hrubé mouky, 2 cukru - písek nebo krupice,1 oleje. K tomu 1 pytlík prášeku do pečiva, 1 vanikového cukru a 2 celá vejce. Míchat až když je odděleně připravené vlahé mlého k zadělání (klíďo to jde i ze sušeného). Většinu hmoty odlít do formy, do zbytku přidat 1 lžíci kakaa, rozmíchat a nacancat nahoru. Mramorování bábovky prý dávné hospodyně docílily, když obojí těsto střídavě lily do formy ze dvou hrnků. Jo, budu já mýt ještě dva hrnky, když to stačí obráceným plochým koncem stěrky opatrně promíchat kolem dokola směrem ke středu!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home