Friday, May 19, 2006

Pirohy


Pirohy - známé to papú na ruský způsob! Pirohy se připravují s náplní slanou i sladkou, většinou se tvarují do trojúhelníčků, z těsta listového nebo kynutého - toliko můj starodávný tištěný předpis, do zubata vystřižený z nějakého časopisu. Tak zaprvé: do klasických trojúhelníčků pirohy netvaruji nikdy! Při pečení totiž mají rohaté tvary větší sklon k připalování, při vařené variantě právě růžky přicházejí nejčastěji k úhoně při konečném vyndávání cedníkem. Pirohy z jakéhokoli těsta tudíž vykrajuji jako kolečka, která přehýbám. (Ano, existují na to v posledních létech i určitá vykrajovátka a udělátka, ale namouduši, myslím si, že jen zbytečně překážejí v kredenci, mně na to stačí ještě československá sklenka od hořčice, kterou zároveň používám jako odměrku při spoustě "skleničkových" recepisů. Samotná náplň do pirohů je zcela na chuti poživatelů, záleží také na tom, co eventuálně v kuchyni zbylo od minulých dnů a co je docela vhodné tam konečně ztratit. Nemám-li na ztrácení nic, je to jednoduché a dáme si do nosu: na másle podusím nadrobno nasekanou brokolici (nešetřím, hlavní košťály mohou obsahovat mnoho dusičnanů, proto používám pouze kadeřavé mladé hlavičky). Přidám posekanou šunku, nakonec strouhaný sýr - stačí eidam. Touto směsí plním pirohy z listového těsta, pomažu vajíčkem a peču. Místo šunky někdy dávám na zvláštní pánvi obdělané kuřecí mleté maso, jemně kořenené pepřem a muškátovým květem. K pirohům nejraději popíjíme z hlubokých šálků vřelý hovězí vývar, z nějž maso ani zelenina samozřejmě nazmar nepřijdou, při přípravě oběda je upotřebím druhý den!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home