Tuesday, January 02, 2007

Olivový olej


Máme po svátcích a do jara ještě daleko! Báječná příležitost, jak něco zhubnout, což bude znát, jen odložíme kabáty a bundy. Nejsem přítele radikálních a drastických diet, naproti tomu jeden můj strýček trefně tvrdí, že jediná možnost jak zhubnout je nejíst. Tedy on říká tvrdě "nežrat" a filištínsky se přitom poplácává po objemném bříšku. Strýček moc rád papá, ale když sníží příjem potravin, to bříško mu vždycky pěkně spadne, takže je jako chodící reklama na to své úsloví. Vřele ten postup doporučuji každému. Tím nemyslím, že by měl člověk málem umřít hlady, ale ruku na srdce, předpokládám, že když se každý člověk zamyslí nad svým jídelníčkem, objeví tam nějaký hříšek, něco, co by mohl při své konzumaci omezit nebo úplně vypustit. Pro začátek určitě pomůže nahradit běžné tuky v kuchyni olivovým olejem. Pravda, spořivá hospodyňka asi namítne, že je drahý. Je, ale na rozdíl od ostatních tuků má blahodárné účinky na lidský organizmus, obsahuje vitamíny a minerály. Krom toho, pokud vaříte na kvalitních teflonových pánvích, oleje spotřebujete minimální množství. Výborně se hodí také do zeleninových salátů a ty by nikdo ve svém jídelníčku zanedbávat neměl, zvláště v zimě!
Dodatečná poznámka: olivový olej má smysl pouze a jedině extra panenský, neboli extra virgin. Jakýkoliv jiný má nižší obsah užitečných látek a naopak po násilné extrakci z oliv leckdy obsahuje stopy chemických svinstev.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home