Saturday, May 27, 2006

Cibulový Koláč s rajčaty

Ačkoli jsme v naší rodině všichni vysloveně masožraví, často dáváme přednost něčemu lehčímu. A jedna naše velmi oblíbená bašta je koláč s cibulí a rajčaty. Na těsto potřebuji 25 dkg. hladké mouky, asi 15 g. droždí do kvásku, 5 dkg rozpuštěného tuku, sůl a špetku cukru. Těsto vypracuji a dám kynout asi na 30 minut, potom znovu prohnětu a nechám kynout ještě 10 minut. Mezitím si připravím náplň: 1,5 kg. rajčat, 0,5 kg cibule, 5 dkg. tuku(nejlépe máslo), bazalka, oregano - když je čerstvé, tím lépe- 3 celá vejce, 1/4 l. smetany, sůl, pepř. Na tuk dám zesklovatět nakrájenou cibuli, po chvíli i oloupaná a nakrájená rajčata, osolím, opepřím, naposled vmíchám byliny (část si nechám stranou na pozdější dozdobení) a směs odstavím, aby prochladla. Těsto dám na vymazaný hlubší plech a jeho okraje trochu vytáhnu nahoru. Na těsto stejnoměrně rozložím prochladlou směs cibule a rajčat a zaliji vejci, které rozkvedlám se smetanou. Hotové ozdobím zbytkem čerstvé bazalky a oregana. Největší úspěch má tento slaný koláč s doprovodem silného hovězího vývaru a sklenky bílého vína.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home