Monday, October 30, 2006

Bramborák


Recept na bramborák je jistě každému notoricky známý a kdo by se v něm dopustil chyby, že? Přesto se zmíním, jak ho připravovala moje sousedka z chalupy, protože ta měla bramboráky vždycky ohromně křehké a celkově tak nějak lepší než všechny bramboráky, co jsem kdy za život ochutnala. Sousedka mi ochotně prozradila, jak na to. Samozřejmě, základem jsou na hrubé straně struhadla nastrouhané syrové brambory, na jemnější straně ustrouhaná cibule, utřený česnek, celé vejce, majoránka, sůl a mouka. Sousedka ovšem oproti tomuto zaběhanému zbyku přidávala ještě jednu velikou bramboru, uvařenou ve slupce, oloupanopu a nastrouhanou na jemné straně struhadla ještě teplou. Ta lépe spojila hmotu dohromady. A na vylepšení chuti přidávala na malé kostičky pokrájenou slaninu. Bramboráky pekla v kuchyni současně na několika pánvích, pěkně dozlatova, s kůrčičkou po okraji. V létě jí někdy manžel vynesl zpod kůlny malý sporáček s velikým železným tálem a v takovém případě pekla placky nasucho přímo na plotně pod širákem a mastila je syrovým máslem.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home