Monday, January 29, 2007

Chňapky


Čas od času mne neodolatelně pudí, abych na těchto stránkách místo o dobré krmi začala hovořit tak nějak obecně, řekněme si to přízemně, prostě radit. V dobách Československé socialistické republiky by mne každý ihned utřel, protože mi ještě není šedesát a v Sovětském svazu jsem nebyla. Dnes se naštěstí snad už tohle nevyžaduje, tak to risknu. Ještě moje maminka používala v kuchyni k uchopování horkých hrnců a podobných náležitostí složené utěrky nebo prostě hadry, co zbyly třeba z potrhaných cích či prostěradel. Když jsem ze školních hodin šití donesla do domácnosti první cíleně vyrobené chňapky, dlouho visely na věšáčku jen tak pro parádu. Dnes už jsou celé roky v každé kuchyni běžné. Je ale běžné mít několikery? Takové ty elegantní, v obchodě zakoupené, s magnety, ty asi najdete v kuchyni každé začínající hospodyňky. Jenomže ty poslouží jen k úchopu mírně teplého hrnce, kde by člověku právě tak dobře posloužila ta po starodávnu přeložená utěrka. Kde se dobře vaří, jí a tím pádem zase vaří, potřebujete i silné rukavice, kterými bezpečně vyjímáte například rozpálený pekáč z trouby. Mám jedny takové "palečnice", jak jim říká můj syn, které používám na vyndávání hlubokého litinového pekáče z touby, protože v tom pekáči zvládnu všelicos - chleba, rostbíf, kuře nebo nadívaný bůček. Šiji si je po léta sama a není to žádný problém. Moje ruka obkreslená na paírovém střihu na míru, za výplň chňapek volím staré bavlněné deky, spodní podšití pořídím z bavlněného trička či mužských podvlékaček a za svrchní materiál poslouží cokoli z přírodního materiálu, co se hodí do mé kuchyně (tuhle jsem konečně za tím účelem potrhala zvetšelé květované cíchy po tchýni a prozatím mám dojem, že s tím materiálem vystačím do konce světa. Dlouhé roky se u nás chňapky nepochopitelně ztrácely, vyrobila jsem vždy dvě úplně stejné a vždycky tu a tam vyplula jen jedna a to nás doma mátlo. V posledních létech chňapky cíleně odlišuji - stačí mašlička, knoflík, zajímavý korálek, který ta jedna má a ta druhá ne - a je to hned přehlednější!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home