Thursday, January 04, 2007

Rybí polévka


Pochybuji, že by každý teď po vánocích dostal chuť na rybí polévku, ale my, kteři si ji ani smažené ryby o Štědrovečerní večeři nedáváme, na ni v tuto dobu býváme dost říční. Klasický předpis v kuchařské knize mé babičky praví, že na rybí polévku potřebujete hlavně množství rybích hlav a vnitřností. Nepotřebujete, pokud nejste extra vybíraví, docela vám na to stačí mražená treska nebo rybí filé. Pořídíte si rybí vývar, který přecedíte a použijete jako základ. Z masa vyberete kosti a můžete je později použít třeba na pomazánku. Dále potřebujete: 2 mrkve, 1 petržel, 1 pórek, 1/4 květáku, 1/2 kedlubny, 1 cibule a kus celeru. Vše pokrájíte na kousky a osmažíte na másle, poté přidáte do vývaru s kostkou masoxu. Vaříte, až je zelenina měkká, zahustíte světlou jíškou (jen malinko, aby z toho nebyla kejda) a dochutíte pepřem, solí, muškátovým květem a špetkou nastrouhaného mušklátového oříšku. Polévka se u nás podává s osmaženými kolečky rohlíků, které musím symetricky rozložit po dnu talíře. Pokud použijete skutečně rybí droby, nezapomeňte odstranit žábry, po těch polévka hořkne! A vnitřnosti vařte zvlášť a do polévky přilijte pouze vývar!!!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home