Wednesday, January 31, 2007

Dušená mrkev s karbanátky

Už jsem se několikrát zmiňovala o tom, že úplně dietní jídla u nás nemusíme. Přesto mi ale občas projde něco, co je tak jaksi "napůl". Jako dušená mrkev s karbanátky. Princip je stejný, jako karbanátky dušené v rajské šťávě, jen postup je o něco odlišný, protože mrkev se dusí o něco déle než rozměklá rajčata. Takže napřed oloupu, nakrájím na tenká kolečka (silnější na půlkolečka) a do přiměřeně velkého hrnce hodím spoustu mrkve. Zaliji horkou vodou (aby byla všechna mrkev ponořená a ještě nahoře zbyl vody asi centimetr), přidám kus masoxu a dost vegety (podravka). Připlácnu to pokličkou a uvedu do varu, zmírním plamen a mírně dusím. Mezi tím si připravím mleté maso (mix vepřového a hovězího). Osolím, přidám 1 vejce, (kdyby to bylo ještě husté tak i trochu studené vody) a vypracuji hladou hmotu na karbanátky. Upleskám boubelaté tvary a mírně je obdělám na teflonové pánvi. Není nutné, aby karbošky byly úplně hotové, vždyť se s nimi bude ještě dál pracovat. Opečením na pánvi se vytvoří dostatečná krustička, aby karbanátky držely pohromadě a také se vysmaží většina tuku, což rovněž není zanedbatelné. Do mrkve píchám dvojzubou vidlicí a karbanátky do ní dávám dodusit až když je tak dopolovic vařená. V té době již má vydušenou velkou část vody, také ji naposled dochutím. Karbanátky dusím v mrkvi asi 7 minut, mrkev nezadělávám! Podávám s brambory.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home