Thursday, September 14, 2006

Kafíčko


Abych se tu pořád nebavila jen o jídle! Kdo má rád kávu, umí ji připravovat na mnoho způsobů a vždycky si ji vychutná. Já k takovým lidem patřím, ačkoli zbytek mé rodiny ne. Vůbec si nedovedu představit, že byly doby, kdy káva byla novinkou, pokládanou za nesmírnou vzácnost, pili ji jen velmi zámožní lidé a to ještě ne denně. Já nemít každý den své obyčejné spotřební ranní kafíčko které by mne postavilo na nohy, nikdy se neproberu ani natolik, abych mohla vůbec začít něco užitečného dělat. Ale takhle v neděli nebo ve svátek, prostě když nepospíchám a mám na sebe trochu času, to si dopřeju onačejší kávičku! Například kávu na arabský způsob. V první řadě upozorňuji, že to chce mít džezvu! V obyčejném kastrolku pořádnou kávu nikdy neuvaříte, protože širokým vrškem kastrolu unikne veškeré aroma. Na jednu porci vezmu 7 gramů kávy a 12 - 14 centilitrů vody. Napřed ale nasypu do džezvy cukr, přidám polovinu vody a nechám to svařit. Teprve potom následuje velmi jemně mletá kvalitní káva, zamíchám, nechám vzkypět. Přidám druhou polovinu vody a když všechno ještě jednou vzkypí, odstavím džezvu a je hotovo. Aby rychleji klesla dolů jemná kávová drť, po chvilce přiliji lžičku studené vody. No a potom se už jen mohu posadit, zvolna upíjet tmavý horký mok a chvíli se cítit jako v jiném světě, kde nikdo nezná slovo "chvátat".

0 Comments:

Post a Comment

<< Home