Tuesday, August 15, 2006

Nakládaný česnek


Letní čas je dobrý k různému zavařování. Já se do toho pouštím vždycky s velikou vervou, protože na zimu je třeba zaplnit spíž ne snad kompoty a zavařeninami, o to moji chlapi moc nestojí, ale různými pikantnímu pochutinami jako jsou kyselé okurky, papriky, čalamáda a tak různě. Když se jim chci hodně zavděčit, připravím také několik skleniček nakládaného česneku. Velmi často se to ale zvrtne, jen mne vidí nad hrncem, oba křičí, že toho bude málo a taky jednou se dají do práce se mnou, takže nakonec se česneků v polici bělá docela dost. Oloupat totiž stroužky, to dá fušku, takže když mi nikdo nepřijde na pomoc, držím se základního rozpisu: 5 hlaviček česneku rozeberu a stroužky oloupu. Dám do 1/2 l. bílého vína, k tomu 1 dcl octa, 75 g. cukru, 2 pálivé papričky, trošku tymiánu, snítku rozmarýnu, 8 hřebíčků, 3 bobkové listy a 2 lžičky soli.Všechno toto povařím pod pokličkou tři minuty a nechám stát do druhého dne. Potom znovu povařím 3 - 5 minut podle velikosti česnekových stroužků a nechám vychladnout. Potom plním do skleniček a steriluji. Na závěr je možné do nálevu přidat ještě 4 lžíce kvalitního oleje. Takto upravený česnek se hodí ke všemu, od grilovaného masa po prostý chléb s máslem.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home