Sunday, June 25, 2006

Obrácené řízky

Někdy člověk přijde k dobrému receptu skutečně shodou okolností. Když jsem skoro před třiceti léty koupili chalupu, vyzískali jsme s ní i prima sousedy - vesničany každým coulem. Pán a paní oba v důchodovém věku, pořád pracovali v místním JZD. Jejich vzdělání bych odhadla tak dohromady na deset vychozených tříd, ale nadaní byli přirozeným lidským rozumem a citem. Jako mnoho prostých lidí, co za války zažili velikou bídu, na stará kolena si rádi dopřáli dobré popapání. A jelikož jejich potomci byli dávno vyvdaní a vyženění daleko od nich a my - tehdy mladá rodina s malým chlapcem příhodně blízko přes plot - jsme je jaksi suplovali, byli jsme hojně hoštěni vším možným. A u nich jsem poprvé ochutnala dobrotu, které říkali "obrácené řízky". Je to bašta zaručeně nedietní a nezdravá, ale je milé občas zahřešit, ne? Na "obrácené řízky" můžete vzít jak vepřové, tak klidně i hovězí plátky. Ty se musí naklepat a osolit a potom dojde na to obrácené. Obalí se napřed ve strouhance, potom ve vajíčku a naposled v mouce. Tím kouzlení pro dobrotu nekončí - plátky se asi 5 minut osmahnou na pánvi na másle, aby se udělala kůrčička a potom se přendají na pekáč, kde je rozpuštěné máslo, nakrájené tenké plátky cibule a přidaný na kostičky nakrájený špek nebo anglická slanina. S tím šup do trouby - a peče se to asi 45 minut, střídavě poklopené a odkryté, až jsou plátky nádherně měkoučké!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home