Sunday, September 17, 2006

Škubánky

Když tak občas prohodím slovo o jídle se svými kolegyněmi, mám dojem, že prosté, obyčejné pokrmy, jaké ve své kuchyni ještě běžně připravovala moje babička, z jejich stravování jaksi vymizely, vyšly z módy. Buď se drží na vegetariánské kuchyni, ze které musí každý normální člověk chcípnout nebo kuchtí čínu, masa na všemožné způsoby a tak podobně. Mám ale pocit, že to nemusí být vždycky zmlsaností a roztáhlostí, pravděpodobně už ta prostá jídla asni nedovedou připravit. A když si například připočítám cenu jednoho kila brambor, dost možná dojdou k názoru, že učit se to se jim ani nevyplatí. Škoda. Moji rodinku by sice nenadchlo, kdybych je tak chtěla krmit denně, ale když jednou za čas uvařím třebas obyčejné škubánky, šmákneme si všichni. Přitom je to maličkost. Do středně velkého hrnce dám asi do poloviny oloupané a nakrájené brambory, které uvařím v osolené vodě. Horká voda by po uvaření měla sahat asi 2 centimetry nad obsah. Přidám 2 - 3 hrsti polohrubé mouky a nechám pod poklicí chvíli spařit. Potom všechno rozšťouchám, bez přidání másla či jakéhokoli tuku. Pravda, chlapi by mi například klasické škubánky s mákem nevzali do papuly, ale když je nechám ochladnouzt a studené vykrajuji lžící, smažím na rozpáleném sádle a solím, mohou se po tom utlouct!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home