Sunday, February 11, 2007

Kulajda II

Přiznám se, že nesnáším vůni kopru. V receptech kde je uváděný ho důsledně vynechávám a tam kde to vysloveně vadí, tam si ho musí nasekat a do jídla čerstvý přihodit ti dva moji - ale v tom případě já u toho nejsem, jím někde daleko od nich, například v obýváku při sledování televizních novin. Třeba když jde o kulajdu. Původní můj recept zní: Do hrnce hodit asi 5 středně velkých, oloupaných a rozumně pokrájených brambor s 1 l. vody. Přidat 1 středně velkou pokrájenou cibuli a sůl, 3 - 4 kuličky nového koření, 2 listy bobku, malou hrst spařených krupek. To vše přiklopit a vařit. Když jsou brambory skoro měkké, přidat houby. Nejlepší je lesní směs, vlastnoručně sebraná, hříbky, poddubáci atd. Ale jde to i s kouoenými žampióny, i když chuť není zdaleka taková. S houbami se polévka vaří už maximálně 5 minut. Potom ji zahustím šlehačkou s troškou soli a lžící polohrubé mouky. Když chci mít chuť extra, přidám do toho i 1 zakysanou smetanu. Takto připravenou polévkou vždy doma nadchnu, pokud ji míním podávat jako plnohodnotnou večeři, vklepnu těsně před dovařením vejce - 1 na každou osobu. A kopr, ten si prostě chlapi nasekají sami a sypou si jej přímo do misek!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home