Thursday, March 01, 2007

Mleté bifteky

Moje maminka doma velmi ráda dělávala takzvané "mleté bifteky" Bylo to lacinější, než kupovat maso na bifteky neprave, čili hovězí zadní nebo roštěnku, o pravé svíčkové ani nemluvě. Mamča to neměla tak jednoduché, kopit tenkrát slušné mleté, to byl docela problém, raději si vybírala kus předního hovězího vcelku a ten si doma umlela. Já dělaám mleté bifteky také docela ráda a mám to jednodušší o to, že mleté hovězí dnes většinou dostanu v krámě. maso vyklůopím do misky, osolím, okořením, důkladně prohnětu, případně přidám vajíčko nebo trošku vody, to podle konzistence směsi. A nechám v lednici asi půl hodiny odležet. Potom tvaruji masové placky, které zprudka opékám na pánvi. Takto upravené maso lze servírovat jakkoli, s bramborem, s rýží, zeleninou a nějakou pikantní omáčkou nebo docela jednodušše s chlebem či mezi chleba nebo v žemli jako hamburger. A má to tu výhodu, že naproti hamburgrům v tomto případě víte, co jíte!
Technická poznámka, jde jen o jméno, jinak je to totéž co hamburger. A druhá poznámka, nekupujte na hamburgery maso již umleté, prostě si vyberte nějaký pěkný kousek a ten si umelte doma sami. Jinak ani v dobrém řeznictví nevíte, co do toho namleli.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home