Wednesday, February 21, 2007

Saláty

V českých krajích se většinou pod pojmem "salát" rozumí míchanina čehosi s majonézou, popřípadě salát ovocný nebo zeleninový. Naši bývalí úhlavní kamarádi a nyní málem zase nepřátelé Rusové zato mají ve svých kuchařkách nepřeberně receptů na saláty masové. Nejčastěji bývá zmiňován takzvaný "stoličnyj", který se připravuje z pečené drůbeže či pernaté zvěřiny. Ale to zdaleka není jediný, Rusové tyto vydatné saláty připravují vlastně z jakéhokoli masa, ovšem předem tepelně zpracovaného, buď pečeného nebo vařeného. Do masových salátů se přidává zelenina, přibližně půl na půl. Ale přidat můžete i houby, vařená vejce, brambory, dokonce i jablka. Doplňuje se majonézou nebo jogurtem, prostě - fantazii se meze nekladou. nebudu vám tu popisovat konkrétní recepty, Je to jen návod na to, jak pro začátek můžete třeba zlikvidovat málo estetické kousky masa, které vám zbyly z obraného kuřete nebo kachny. S masovým salátem se to má jako s tím stokrát dobrým dortem, který pekl Čapkův pejsek s kočičkou. A nehleďte na to, že těm to tak docela nevyšlo a že když jim chladnoucí dort ukradl velký zlý pes, i toho otrlce po něm rozbolelo břicho! Do masového salátu můžete ale skutečně nasekat cokoli z toho, co vám chutná a když to provedete s rozumem, špatně po něm nikomu nebude, naopak, všichni se budou olizovat až za ušima. Nezapomeňte, že část masa můžete někdy nastavit i vhodnou uzeninou!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home