Tuesday, April 17, 2007

Rajská omáčka s masovými koulemi

Takové ty krmě, co se připravují v jediném hrnci, ty přímo zbožňuji. Některé z nich vyznávají i ti moji chlapi. Tuhle si po dlouhé době žádali karbanátky v rajčatovém sosu. Ty se, jako všechno, dají dělat několika způsoby. Já vezmu většinou mleté maso (míchané hovězí s vepřovým), přidám pepř, sůl, trochu vody, aby se s hmotou lépe pracovalo - a uhňácám koule, asi tak 4-5 cm. v průměru. Načež nakrájím cibulku, klasicky jí zpěním v dostatečně velkém hrnci na oleji a! Tady se to liší. Mám li k dispozici čerstvá rajčata, jsou už v této fázi spařená, oloupaná a nakrájená, tudíž je vysypu na cibulku, přidám sůl a špetku cukru pro zvýraznění chuti, chvíli podusím ve vlastní šťávě, potom připosadím do směsi ony masové koule, přiliju horký vývar z masoxu a dusím všechno pod pokličkou za občasného zamíchání, až se většina vody vydusí, takže zůstane husté rajčatové pyré a maso je měkké až do středu. Pokud čerstvá rajčata nemám, příprava je jednoduchá, protože použiji konzervovaná (pozor, některá nebývbají oloupaná ani nakrájená, ty je nutné ještě napřed doupravit) a potom postupuji jako v prvním případě. Tuto baštu podávám buď s rýží, nebo přidám trochu vařené ráže rovnou na začátku do masa, jako se to dělá u plněných paprik a k hortovému jídlu potom postačí kousek chleba. Když mi tchýně kdysi svěřovala tento recepis, trvala na tom, že masové koule musím poklopit přiměřeně velkým talířem, který bude tlačit koule dolů, aby nevyplouvaly a zároveň poslouží jako poklička. Musím přiznat, že při vší úctě k matce mého manžela, když nebyla v dohledu, nikdy jsem se neodhodlala namatlat ještě zbytečně jeden talíř, s nejistou vyhlídkou, že v té horké lázni nepraskne. A musím přiznat, jen pod pokličkou to šlo uvařit úplně stejně!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home