Saturday, March 31, 2007

Indické jídlo

Moje kolegyně v práci není vegetariánka - od masa zbaští, co jen uvidí. Ale její blízcí přátelé přísahají na rostlinnou stravu a tak se nám, v jedné malé kanceláři, dostane čas od času za vyučenou. Začne to tím, že kolegyňka Stáňa otevře krabici s jídlem, které nám voní a voní. A v té plastové krabici je toho dost a kolegyňka štědře nabízí: "Vezmi si se mnou. Dáš si? Chceš aspoň ochutnat? Tímžto pádem dnes doma občas připravujeme to, čemu já říkám "indické jídlo podle kolegaňky Stáni". Na to je zapotřebí mít v první řadě hlávku květáku. "Stánino indické" připravuji do hluboké litinové pánve a pro tři osoby je celý květák moc, tak jeho větší půlka činí základ. Ale úplně napřed na pánvi na olivovém oleji zapěním čistou kurkumu (asi 2 rovné polévkové lžíce) a malou lžičku tmavého hořčičného semínka. Na to přihodím nadrobno nakrájený květák (asi 2/3 z celkového množství) a 1/3 brambor, pochopitelně oloupaných a nakrájených na kostičky menší než je 1 cm. v průměru. Chvíli dusím, zaliji vřelou vodou a dál dusím pod poklicí, než přidám velmi najemno pokrájenou zelenou papriku, asi tak 2 ks. na pánev. Těsně před dokončením přidám nadrobno nakrájená a oloupaná rajčata, úplně nakonec zaliju směs poctivou smetanou a nechám ještě trochu probublat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home