Saturday, March 03, 2007

Zapečené brambory se sýrem


Hrozně ráda mám jídla, která se dají připravovat do jednoho hrnce - nebo pekáče či zapékací misky, to je fuk, ale aby se při tom nenasvinilo moc nádobí. Myčku nemám, jednak na ni nemám peníze ani místo, také příliš nevěřím v čistotu nádobí, které v uzavřeném prostoru ošudlám několika deckami vody za pomoci silných čistících prostředků. Lesklé bude, to zaručeně - a měřitelně asi i bez bakterií, ale co z něj potm za jiné škodliviny rodina pohltá, to raději nechci vědět. Takže myčka na nádobí jsem já a snažím se pochopitelně toho nádobí mýt co nejméně. Proto ty oblíbené recepty do jednoho hrnce. Například zapečené brambory se sýrem. Pro nás tři potřebuji asi 60 dkg brambor, velkou cibuli, 5 dkg špeku nebo anglické slaniny, několik rajčat nebo rajčatový protlak, trochu žampionů (stačí 3 - 4 větší), 1 hermelín, 1 šlehačku, 2 celá vejce, olej, sůl a špetku majoránky. Oloupané brambory nakrájím na plátky, slaninu a cibuli podusím trochu na pánvi, přidám k tomu pokrájené žampiony a rajčata pokud kečup, tak ten až v konečné fázi). Do vymazané zapékací misky kladu vrstvu brambor, prokládám, směsí z pánve, nakonec zaliju šlehačkou z vejci, osolenou a ochucenou majoránkou a nahoru rozprostřu na plátky nakrájený hermelín.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home