Thursday, March 08, 2007

Rebarborový koláč


Kalendář pokročil. I když písemně tu sice ještě jaro není, po lehké, ale dlouhé zimě se přece jen už za chvíli objeví na krámě takové zboží, jako třebas rebarbora neboli reveň. A to je dobře, protože i po sebemírnější zimě potřebuje tělo přísun nějakých vitamínů a reveň je jedna z plodin, které je rozumné na jaře konzumovat. Ovšem s mírou, obsahuje hodně kyseliny štavelové a ta může být ve větším množství v těle spíš na škodu. Kompot z rebarbory je sice úžasně chutný, ale já raději připravuji reveňový páj. Předpokládám, že každý ví, že páj je vlastně koláč, ale takový hodně rychlý a množstvím se hodí do malé kulaté formy, nikoli na velký plech, jako koláče Magdaleny Dobromily Rettigové. Prostě páj je koláček, který popsala moje kamarádka v kuchařské knize slovy "ihned k sežrání". Napřed si připravím reveň - očištěnou a oloupanou nakrájím asi na centimetrové kousky, potom si vymažu a vysypu formu, naposled se dám do těsta. Předpis co mám já je na 1 plný šálek prosáté hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 6 lžic teplého tuku, špetka soli, 4 lžíce teplé vody, trošku cukru. Z toho vyrobím těsto, (vodu přidávám podle potřeby, někdy na ty 4 lžíce ani nedojde) klasicky rozprostřu do vymazané a vysypané kulaté formy (a po prvním fiasku, kdy mi rozehřátá reveň tekla do formy i do trouby, nikdy nezapomenu okraje těsta pěkně vytáhnout, aby se vytvořila jakási nádobka). Do ní nakladu reveň a posypu hustě cukrem, tradiční žmolenka v tomto případě odpadá. Při pečení páje je podmínka pracovat s těstem rychle!!! Peču v předehřáté troubě a hotový, ještě vlažný páj pravidelně padne k nedělní kávě.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home