Thursday, November 08, 2007

Zázvorky

Vánoce jsou za dveřmi, víte to? V některých obchodech prý už se prodává těsto na vánoční cukroví! Nu, kdo chce, má ho mít. U nás se vždycky zadělávalo a peklo cukroví domácí a od toho neustoupím. V posledních létech ale skoro nepeču, ty tam jsou doby, kdy patnáct až dvacet druhů odpočívalo ve špajzu v rozměrných krabicích a početná rodina se nemohla dočkat, kdy konečně uvolním embargo, aby to mohla všechno hltavě zpocívat. Na sladké nás v posledních létech moc nenachytá, jedno pikantní cukroví u nás ale dosud nalézá milosti a to jsou zázvorky. Pravda, trochu štiplavá zázvorová příchuť nemusí vyhovovat každému ale kdo ji má rád, tomu doporučuji alespoň talířek zázvorek k dobrému dezertnímu vínu po jídle jaké příjemnou tečku. Na zázvorky podle receptu mé babičky potřebujete 2 celá vejce, 280 g pískového cukru, 280 g polohrubé mouky a asi 1ú2 kávové lžičky jemně umletého zázvoru - míním sušený, nikoli nastrouhaný zázvorový kořen, jaký přidáváme do indických jídel. Vejce s cukrem utřeme do pěny, vmícháme mouku a zázvor a dobře spojíme. Důležité je těsto opravdu důkladně propracovat na pomoučeném válu! Placku z něj vyválím a tvary vykrájím hned, ale rozložením na vymazaném plechu to končí, zázvorky peču až po odležení, druhý den. Pečou se zvolna, do růžova a odležet se musí ve vlhkém prostředí, aby nebyly tvrdé a suché. Ale když toto všechno dodržíte, jsou na mou duši ňam ňam!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home